Talismanskjorten fra Netflixserien; The Protector

Cem Sultans talismanskjorte som udstilles i Topkapi Paladset.
Den første tyrkiske Netflixproducerede serie havde præmiere d. 14. december 2018. Titlen på serien er; The Protector, som handler om en Istanbul-fyr ved navn Hakan. Det viser sig, at Hakans skæbne er forudbestemt og har en tvungen rolle i livet. Hakan er nemlig Istanbuls beskytter og vogter mod de udødelige...

Jeg vil ikke give for mange afsløringer for dem, der kunne overveje at se serien. Der er dog én særlig historisk detalje (der er ellers mange i serien), som jeg gerne vil fremhæve i dette indlæg. Det er seriens talismanskjorte, der fungerer som overnaturlig rustning og værn.

Talisman skjorten er nemlig ikke et produkt af fri fantasi. Det er faktisk et historisk levn fra Osmannerriget. De pragtfulde talismanskjorter blev (efter bestilling) skræddersyet af muslimske augurer (religiøse spåfolk) og lærde til de osmanniske sultaner, arvinger og magtfulde embedsmænd. Talismanskjorterne skulle beskytte sultanerne imod ondt fra fjender, dæmoner og alt mulig andet synlige og usynlige trusler.

Talismaner er ikke noget nyt i den tyrkiske kultur. Som næsten alle folkefærd, gjorde tyrkerne også brug af overtro i håb om værn og beskyttelse. Selvom tanken om talismaner er noget man tager afstand fra i islams essens, har osmannerne synkretistisk gjort den acceptabel.

Disse talismanskjorter udstilles i diverse museer i Istanbul. Eksempelvis i Topkapi Paladsets Türk ve Islam Eserleri Müzesi (Museet for tyrkisk og islamiske genstande). 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Kølnervand - Kolonya

Tyrkiets elbil - TOGG

Det Tyrkiet der splitter – En politisk samtidsanalyse