Historiske Dage 2018

Historiske Dage fandt sted her i weekenden i Øksnehallen. Jeg deltog begge dage, hvor jeg fik udforsket de forskellige stande og fik hørt spændende foredrag. 

Foto: Yusuf Cakin / www.cakin.dk
Ude foran Øksnehallen blev man budt velkommen af en vintage ambulance, bus, raketter, soldater fra den amerikanske borgerkrig og vikinger, som var i færd med at bygge broen over Ravinge Enge på ny. 

Kl. 10 åbnede dørene og den ventende mængde kom ind i Øksnehallen. Inden for 2 timer var der allerede så mange mennesker, at det begyndte småt at blive lummer derinde. Det var min fornemmelse, at der var langt flere deltager i forhold til sidste år. Siddepladserne ved de fire scener i hallen var ofte optaget, og dem som ikke fik en siddeplads, stod oppe i en bueform omkring siddepladserne. Nogen af dem der stod oppe var folk, som faktisk ventede på næste foredrag i håb om at få en siddeplads. Lyden var nøje afregnet i det trængte plads. Derfor kunne man ofte ikke høre så meget, hvis man stod lidt uden for "buen". Når man træder et par stridt frem blev lyden meget tydeligere. Så meget tyder på, at Øksnehallen ikke lever op til den stigende besøgstal til Historiske Dage.

Det er vel et luksus problem, at deltagelsen er forøget. Det er dog ikke det eneste problem. Der manglede lidt 'oplevelse', som folk også forlanger af Historiske Dage. Ret ofte fik man fornemmelsen af en bogmesse. Ikke nok med at de fleste af standene var optaget af forlagene, så var de fleste foredrag promoveringer af bøger. Det var bare lidt ærgerligt, når man glæder sig til at høre om et spændende foredrag, som man læser om i programmet, og finder ud af, at det faktisk omhandler en bog. Det kommercielle aspekt kunne i hvert fald godt mærkes. Det skal der vel og mærke også være plads til, men ikke ved at sætte forventningerne et forkert sted, og så få leveret noget andet.

Gode foredrag var der også! Kåre Johannessens show om våben teknologiens historie var meget underholdende både for børn og voksne. Kåre Johannessen, den entertainer som han nu er, præsterede sammen med sine interessefæller en morsom og teatralsk gengivelse af mennesket behov for at opruste og bekæmpe hinanden. Den mest 'action'-fulde show blev iscenesat af 'Non Nomen - Historisk Formidling', der gengav Spetsnaz' kamptekniker.

Nydelige stande med oplevelser var der skam også! Frilandsmuseets stand i år var ret populær, hvor man (for det meste børn) kunne prøve at hamre søm i en træbjælke. Standen lå lige ved siden af DR K scenen, og forstyrede til tider foredragsholderne på scenen med al den hamren der foregik. Rigsarkivets stand var igen populær i år, hvor man fx kunne få vejledning på stedet inden for arkivrelaterede emner. Derudover kunne børnene tegne, lave badges og dyste via Kahoot, hvor man kunne vinde præmier.

En lille og eller to skal man også have en gang i mellem. Derfor var der ligeledes boder, hvor man kunne smage forskellige slags mjød, hvilket var ret lækkert.

Foredrag med Aaron Godfrey som er vice præsident hos MyHeritage. Foto: Yusuf Cakin / www.cakin.dk
MyHeritage havde også en stand, hvor de begge dage trak to vindere til DNA Test Kit. Første præmien var DNA Test Kit samt 1 års optionelt abonnement af MyHeritage. Jeg deltog i udtrækningen, men vandt desværre ikke. Hvorvidt jeg tilkøber mig en test senere, tvivler jeg på. Jeg er ret skeptisk omkring at ens DNA oplysninger bliver bevaret i et privat firma.

Til næste år håber jeg, at Historiske Dage bliver afholdt et større sted. Derudover håber jeg, at der bliver sat krav til de virksomheder, foreninger, organisationer og myndigheder, som får lov til at opføre en stand. Hvad skal så kravet være? Det skal være, at de også sætter fokus på den historiske oplevelse.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Kølnervand - Kolonya

Tyrkiets elbil - TOGG

Det Tyrkiet der splitter – En politisk samtidsanalyse